fbpx

Caffeine shampoo

Ìn de afgelopen jaren is er een explosie geweest van caffeine in de behandeling van haaruitval. Hierbij is het idee dat het toedienen van caffeine in een lotion of shampoo haar uitval zal tegen gaan, bloedtoevoer zal verbeteren en zelfs de het kleiner worden van de haarfollikel zal tegen gaan.

Hieruit vloeit de vraag hoe effectief is het? Is het beter als we het op ons hoofdhuid smeren of als we het drinken of als we het in een shampoo gebruiken? Zijn er bijwerkingen?

In dit artikel willen we graag antwoord geven op de bovenstaande vragen

Wat is caffeine?

Caffeine is een stimulans die afgeleid is uit planten voornamelijk coffee en thee. Het is op dit moment de meest populaire stimulans in de wereld.

Omdat caffeine een stimulans is heeft het verschillende effecten op het lichaam zoals betere focus, en verhoogde uithoudingsvermogen.

Waardoor is caffeine een potentiele oplossing geworden tegen haaruitval?

Als je kijkt naar alle studies is er gezocht naar het effect van caffeine op de volgende categorieën:

  • Hormonen: Vooral het effect op cortisol en het schildklierhormoon
  • Uithoudingsvermogen: spier ontwikkeling en cellulaire metabolisme
  • Het cardiovasculaire systeem: verhoogde hartslag en mogelijk vaatverwijdende eigenschappen

Het interessante hieraan is dat vasodilatie, cellulaire metabolisme, cortisol en schildklierhormoon allemaal zijn onderzocht voor de behandeling van verschillende typen van haaruitval.

Iedereen bekend met haaruitval kent minoxidil, de werking hiervan is bijvoorbeeld gebaseerd op zijn vasodilerend vermogen (het vermogen op bloedvaten te verwijden). Levothyroxine herstelt schildklierhormoon spiegels in mensen met hypothyroïdie waarbij schildklierhormoon gerelateerde uitval wordt verholpen.

Hoe kan caffeine helpen in het bestrijden van haaruitval?

  • Het kan wellicht bloedvaten verwijden en daarmee bloeddoorstroming stimuleren

Caffeine ’s effect op bloedtoevoer is verschillend op basis van applicatie (topicaal vs oraal) en de weefsel waar naar gekeken wordt. Er is een studie die heeft gekeken naar het effect van caffeine op bloedtoevoer in verschillende gebieden in het lichaam.

Een klein beetje achtergrond. Er zijn verschillende soorten adenosine receptoren over het lichaam. Adenosine staat bekend om zijn vasodilaterende effecten, daarom wordt het ook gebruikt in vele lotions zoals de Neofollics Hair stimulating Lotion. Doordat caffeine een competitieve inhibitor is van deze receptoren waar adenosine op bindt is er uiteindelijk meer adenosine in het bloed waardoor het een sterke systematische effect kan hebben in het lichaam. Hieronder is een tabel die de effecten van adenosine laat zien op verschillende pekken in het lichaam.

Caffeine shampoo, Haargroei Producten

Zoals je kunt zien is het effect van adenosine op de microcirculatie vaatverwijdend, dit komt goed uit omdat de vascularisatie van de haarzakjes vallen onder de microcirculatie.

Deze werking van caffeine is verder te danken aan zijn eigenschap als een phosphodiesesterase remmer. Kortom het remt een enzym die ervoor zorgt dat het stofje cyclisch adenosine wordt geremd wat resulteert in hogere concentratie adenosine in het lichaam waardoor er meer vaat verwijding optreedt.

Maar hoe zit het dan met topicaal caffeine (zoals een caffeine shampoo)?

Als we kijken naar de studies die erover zijn verricht kunnen we een aantal manieren samenvatten waarmee caffeine wellicht een haargroei stimulerend effect heeft zoals

  • Het verlengen van de groeifase van het haar(oftewel de anagene fase)
  • Stimuleren van keratinocyt aanmaak
  • Verhogen van IGF 1 signaal proteïne die haargroei reguleert
  • Het stoppen van celdood bij cellen die verantwoordelijk zijn voor haargroei regulatie
  • Het verhogen van bloedtoevoerà waarbij uit meerdere studies is gebleken dat dat aanzienlijke lager is in kalende hoofdhuiden

Als je al deze factoren naast elkaar zet lijkt het alsof topicaal toedienen van caffeine wellicht een haargroeistimulerend effect kan hebben. De grote vraag is dan ook:

Is een caffeine shampoo effectief tegen haaruitval?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten of caffeine goed wordt opgenomen wanneer we het via een shampoo in onze hoofdhuid willen laten opnemen.

Gelukkig hebben onderzoekers uit Berlijn een onderzoek hier naar gedaan. Het doel van de studie was om het vermogen van caffeine om door de huid heen te penetreren en geabsorbeerd te worden door de haarzakjes te bepalen. De opzet van de studie was volgt.

Zes vrijwilligers ondergingen twee experimenten  

  1. In het eerste experiment werd een shampoo met een concentratie van 1% caffeine op het testgebied op hun borst toegediend. De follikels in dit gebied bleven open.
  2. In het tweede experiment werd hetzelfde herhaald waarbij de follikels werden gesloten met een waxmengsel.

Elke vrijwilliger liet zijn caffeine gehalte testen via bloedonderzoek voordat hij deelnam aan het onderzoek. De shampoo werd na 2 minuten weggewassen en bloedmonsters werden genomen op 5,10,20 en 30 minuten evenals 1,2,5,8,24 en 72 uur.

In de eerste groep werd vastgesteld dat caffeine waarden al na 5 minuten detecteerbaar waren in het bloed met een concentratie van 6,3 ng/ml.

Hieronder is de grafiek van studie voor de opeenvolgende tijden na toediening.

Caffeine shampoo, Haargroei Producten

Dit laat zien dat na 2 minuten topicaal contact er significante caffeine waardes werden bereikt in onze hoofdhuid. Deze waardes bleven 24 uur significant na toediening. Dit is een belangrijke bevinding, die de toevoeging van cafeïne aan haargroeistimulerende shampoos verantwoord.

Velen studies laten zien dat caffeine een positieve bijdrage levert aan het bestrijden van haaruitval, vele websites houden die studies daarom ook erg hoog. In eerste instantie is dat ook niet gek als je erover nadenkt. Helaas is er een addertje onder het gras. Veel van deze studies die de effectiviteit laten zien van cafeïne hebben dit bewezen terwijl het in een lotion wordt gebruikt.

Waarom is dat erg vraag je je nu zeker af?

Voor een simpele rede, namelijk: een lotion blijft veel langer op je hoofdhuid aanwezig dan  een shampoo. Hierdoor wordt de caffeine aanzienlijk langer de tijd gegeven om geabsorbeerd te worden en zijn effect uit te voeren.

Veel leveranciers brengen een studie uit die veelbelovende resultaten laten zien over een caffeine lotion waarbij ze vervolgens een caffeine shampoo op de markt brengen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het bekende merk Alpecin. Hun bevindingen lieten zien topicaal toedienen van caffeine in een lotion haaruitval verminderde. Ironische gezien brachten ze geen caffeine lotion uit maar een caffeine shampoo. Dit was één van de redenen waarom Alpecin in bepaalde landen was verbannen vanwege valse advertising.

Studies die hebben gekeken naar het anti haaruitval effect van caffeine

Hieronder willen we een aantal studies met jullie delen die onderzoek hebben gedaan naar het effect van caffeine op haaruitval om jullie een eerlijk beeld te geven over het effect van caffeine shampoos op haaruitval.

Deze studie, liet zien dat een 0,2% caffeine lotion (Alpecin) net zo effectief als een 5% minoxidil lotion voor het verbeteren van hoeveelheid haren in de anagene groeifase. Deze studie had een aantal zwakheden genaamd:

  • Het gaat om een lotion die twee keer per dag werd ingesmeerd en langere contacttijd had in vergelijking met alle shampoos
  • De studie duurde maar 6 maanden
  • De uitkomstmaat was aantal haren in de anagene fase en niet betere uitkomstmaten zoals haardikte, hoeveelheid haarverlies

Een andere studie uit 2013 liet zien dat een combinatie van 1% caffeine , 5% minoxidil en 1,5% azaline zuur beter was dan minoxidil alleen.

  • Het probleem is dat we niet weten hoeveel van de positieve effecten toe te wijten zijn aan caffeine

Eén studie keek naar de effectiviteit van een 1`% caffeine shampoo t.o.v een caffeine lotion waarbij beide minder haren lieten zien na een haartrektest na 4 en 6 maanden

  • Geen specifieke concentratie van de lotion bekend gemaakt
  • Betrouwbaarheid van een haartrektest is klein

Golpur et al 2013 liet zien dat caffeine + 2,5% minoxidil effectiever was dan 2,5% minoxidil alleen.

  • Helaas werd er geen percentage aangegeven
  • Het ging hier over een lotion en niet een shampoo

Sisto et al liet zien dat caffeine shampoos versus caffeine vrije shampoos beter scoorde t.o.v. de placebo maar helaas werden geen concentratie bekend gemaakt.

Als we alles bij elkaar samenvatten kunnen we een aantal dingen zeggen over caffeine, namelijk:

  • Het heeft wel degelijk een positieve bijdrage tegen haaruitval, wat in meerdere studies is bewezen
  • Hoe effectief het werkelijk is bij verschillende concentraties is onduidelijk
  • Vele studies hebben gekeken naar caffeine in lotions maar weinig naar in shampoos waardoor we jou niet goed kunnen vertellen hoeveel het werkelijk bijdraagt aan het verbeteren van jouw haaruitval
  • Het werkt net zoals vele andere haargroeistimulerende middelen het beste wanneer het in combinatie wordt gebruikt met andere haargroeistimulerende middelen
  • Uit onderzoek denken we dat de optimale concentratie ervan in shampoos rond de 1% ligt (wat veel hoger is dan wat in de meeste shampoos voorkomen)
  • Het heeft zijn werking voornamelijk te danken aan zijn vaatverwijdende en mogelijk DHT blokkerende eigenschappen
  • Caffeine is zelf geen wondermiddel tegen haaruitval, daarentegen is het zeker een ingrediënt die je wilt hebben in een kwalitatieve haargroeistimulerende shampoo

We hopen je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over een veel gepraat onderwerp in de haarindustrie. Mocht je nog opzoek zijn naar caffeine shampoos met een hoge concentratie caffeine raden wij jou de volgende shampoos aan:

Lipogaine big 5 rejuvenating shampoo
Regenepure DR shampoo
Regenepure NT shampoo
Neofollics  shampoo

Veel gestelde vragen

Heeft het drinken van koffie effect op mijn het verminderen van haaruitval?

Nee, om een effectieve dosis van caffeine in je bloed te krijgen via orale inname dat haaruitval zou verminderen zou de gemiddelde persoon 60 kopjes koffie per dag moeten drinken wat natuurlijk niet haalbaar en erg ongezond is.

Daarnaast kan het drinken van koffie zelfs nadelige effecten hebben voor sommige mensen op hun haar. Dit komt doordat chronisch caffeine gebruik nauw in verband staat met verhoogde cortisol spiegels. Chronisch verhoogde cortisol spiegels kunnen haar gerelateerde functies op 2 manieren in het lichaam belemmeren.

  • Het kan lijden tot huid degradatie rond de haarfollikel wat kan lijden tot een ontregeling van de haarcyclus
  • Chronisch verhoogde corticol spiegels belemmeren de schildklierfunctie, wat kan lijden tot meer haarverlies voor mensen die gevoelig zijn voor een traag werkende schildklier ook wel hypothyreodie genoemd

Is een caffeine shampoo ook effectief tegen haaruitval bij vrouwen?

Ja, buiten het feit dat de studie die heeft gekeken naar de penetratie van caffeine door de hoofdhuid bij mannen is verricht kunnen we ook aannemen dat hetzelfde gebeurd bij vrouwen. Verder hebben vrouwen ook veel baat bij het vaatverwijdende effect dat cafeïne geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van vitalgaine.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 103 reviews.
De nummer🥇haargroeiproducten shop van Nederland en België!
Gebruik de code: SPECIALOFFER22 voor 10% korting op alle producten.