fbpx

Het oplossen van haarproblemen kan op twee manieren. Namelijk van buiten en van binnen. Helaas wordt er op de 2de niet veel gelet. Iedereen is veel gefocused om de beste shampoo, lotion of conditioner te vinden terwijl de meeste vergeten wat ze nou allemaal in hun lichaam stoppen.

Wat je vaak hoort is dat je de bouwstenen voor je huid en haren via je voeding binnen moet krijgen. Dit is zeker waar en het is ook de beste methode om het te doen. Het probleem is dat in onze huidige maatschappij wij een voedingspatroon volgen die deficiënt is in nutriënten en micronutriënten waardoor we niet de juiste bouwstenen krijgen voor ons lichaam. Daarom is het belangrijk om een gehydrolyseerd collageen supplement te nemen om al deze nutriënten aan te vullen.

Nu je wat meer weet willen we je graag wat vertellen over collageen supplementen en een gerecht waar veel collageen in zit, namelijk bottenbouillon.

Gehydrolyseerd collageen- Een alternatief voor bouillon soup

Collageen maakt 1/3 deel uit van alle proteïne in ons lichaam. Het geeft kracht en steun aan vele structuren in je lichaam waaronder spieren, ligamenten, botten en gewrichten.

Gehydrolyseerd collageen is een poeder supplement gemaakt van botten. De botten worden klein gemaakt, gesteriliseerd en verwerkt, waarbij de collageen van de botten wordt afgebroken tot aminozuren. Deze aminozuren gaan naar plekken toe in het lichaam waar reparatie nodig is. Dit is dus ideaal voor iedereen die geen zin of tijd heeft om te koken maar alsnog  nutriënten binnen wilt krijgen van bottenbouillon.

Kortom heeft het innemen van gehydrolyseerd collageen meerdere voordelen.  In deze blog willen we je verder vertellen wat deze voordelen zijn.

  1. Het verbetert de gezondheid van je huid

Je huid is voor een groot gemaakt van collageen. Het helpt je huid om zijn elasticiteit te behouden en houd je huid daarnaast ook vochtig. Helaas wanneer we ouder worden vermindert de aanmaak van collageen en krijg je hierdoor sneller rimpels en een droge kwetsbare huid.

Verder is er anekdotisch bewijs dat collageen supplementen kunnen helpen met het verbeteren van acne, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

In een studie in 2014 namen vrouwen van 35-55 jaar gehydrolyseerd collageen peptides waarbij ze een significante verbetering zagen in hun huidelasticiteit over een periode van 8 weken.

  • Helpt om je botten stevig te houden

Een recente studie in 2018 liet zien dat vrouwen die 5g collageen innamen voor 12 maanden een 7% botdichtheid verhoging hadden in hun dijbeen en 3% verhoging hadden in hun ruggenwervels. Daarnaast had de controle groep een verlies van BMD in hun dijbeen van 1% en 1,3% in hun ruggenwervels.

Gehydrolyseerd Collageen, Haargroei Producten

Figuur 1. Botmineraaldichtheid(BMD), hoeveel een waarde afwijkt van de gemiddelde populatie(T- score).

  • Het kan de aanmaak van spieren versterken

Een studie in 2015 onderzocht of de toevoeging van collageen peptide een verhoging zou geven in spiermassa bij ouderen die krachttraining ondergingen voor 12 weken. De participanten waren allemaal 65 jaar of ouder en hadden last van sarcopenie(een ouderdom gerelateerde verlies van spiermassa en spierkracht) 

De resultaten?

Gehydrolyseerd Collageen, Haargroei Producten

Figuur 2.Het zwarte blokje is de controle groep zonder collageen supplementen en het witte blokje met collageen supplementen.

Niet alleen was de spiermassa significant toegenomen in de collageen groepje t.o.v. de controle groep maar ook was de vetmassa significant afgenomen.

  • Het remt gewrichtpijn

Een studie in 2008 liet zien dat atleten die 10g collageen hydrosalaat kregen een statistisch significante verbetering hadden in gewricht pijn tijdens rusten en lopen.

Een andere studie in 2017 liet zien dat het innemen van collageen peptides een significante verbetering gaf in activiteit-gerelateerde kniepijn.

Kortom, collageen supplementen hebben vele voordelen. Maar je vraagt je zeker nu af…….

Hoe kan een gehydrolyseerd collageen supplement mijn haar verbeteren?

Dit is vrij makkelijk om uit te leggen

  • Collageen supplementen hebben in meerdere studies bewezen dat ze huidelasticiteit verbeteren. Hierdoor zal de elasticiteit van je hoofdhuid ook verbeteren en het daardoor beter je haren vasthouden.
  • Daarnaast zorgt het voor de optimale nutriënten voor je haren om er sterk en dik van te worden. Dit resulteert samen in dikkere haren die langere op je hoofd blijven wat jou uiteindelijk een vollere bos haren geeft.
  • Tot slot helpt een gehydrolyseerd collageen supplement met het onderdrukken van ontstekingen door het lichaam. Aangezien haaruitval in veel gevallen een ontsteking als onderliggend lijden zal een collageen supplement hier ook baat bij hebben.

Wij zijn ervan overtuigd dat gezondheid in het algemeen maar ook voor je haren van binnenuit begint. We begrijpen dat de meeste mensen liever gericht zijn op externe oplossing zoals shampoos of lotions, maar raden toch iedereen aan om jezelf ook goed van binnen te verzorgen.

Bottenbouillon voor extra collageen

Bottenbouillon was een manier van onze voorouders om gebruik te maken van elke stukje van een dier. Botten en beenmerg die ze vroeger niet konden eten werden lang gekookt voor een periode van soms wel een aantal dagen. Dit sudderen zorgde ervoor dat uit deze stukjes verbindingen vrij kwamen die wij als mensen makkelijk konden verteren en opnemen zoals, proline, glycine en glutamine.

Zo kan bottenbouillon mineralen bevatten die je lichaam gemakkelijk kan opnemen zoals calcium, magnesium, fosfor, silicium, zwavel, etc. Daarnaast is er ook chondroïtinesulfaat en glucosamine aanwezig, deze verbindingen worden verkocht als dure supplementen om ontstekingen, artritis en gewrichtspijn te verminderen.

Het vervelende daarentegen is dat de meeste in de winkel gekochte bouillons helaas niet echt zijn. Wat bedrijven doen is dat ze in het laboratorium geproduceerde vleesaroma’s gebruiken waar geen nutriënten inzitten.

Daarom is het veel beter om je eigen echte bouillon te maken. Om dit te maken heb je grasgevoerde botten nodig van je lokale boerenmarkt. In het geval van kippenbouillon kan je het karkas en de botten van de kip gebruiken.  Het is verder erg goedkoop, de groenten kosten je maar een paar euro’s zoals wortel, ui, knoflook, selderij en bleekselderij. Wanneer je alle ingrediënten hebt doe je ze allemaal in de pan met koud water en laat je het sudderen voor een aantal uren.

Het makkelijkst is om een crockpot of een grote soeppan te gebruiken.

Heeft bottenbouillon bijwerkingen?

Wanneer je veel bottenbouillon consumeert zal je ook meer en vaker moeten plassen, als je veel zout toevoegt zal je daar verder in je dieet rekening mee moeten houden. Verder heeft het helemaal geen bijwerkingen.

Samenvatting

  • Een gehydrolyseerd collageen supplemt helpt in het onderdukken van gewrichtpijn, het gezonder houden van je haren en het verbeteren van je botten.
  • Daarnaast helpt het de gezondheid van je haren te verbeteren door de huidelasticiteit toe te laten nemen van je hoofdhuid. Daarboven op remt het nog de ontsteking bij mensen met haaruitval en geeft het je haren de belangrijke bouwstoffen om optimaal van te kunnen groeien
  • Mocht je de tijd en ruimte hebben kan je ook collageen binnenkrijgen door een gezonde bottenbouillon te maken

De waardering van vitalgaine.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 103 reviews.
De nummer🥇haargroeiproducten shop van Nederland en België!
Gebruik de code: SPECIALOFFER22 voor 10% korting op alle producten.