fbpx

Ketoconazol is een ingrediënt waar veel mensen naar opzoek zijn tijdens het kiezen van de juiste shampoo. Het wordt al jaren gebruikt in shampoos van de apotheek in het bestrijden van hoofdroos en seborroïsch eczeem. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat een ketoconazol shampoo effectief is in het bestrijden van alopecia androgenetica.

Het gebruik van een ketoconazol shampoo is een makkelijke en effectieve manier om haaruitval dagelijks te kunnen remmen. De meeste shampoos daarentegen bevatten ingrediënten die niks doen tegen haaruitval, dit terwijl ze ook vol zitten met schadelijke stoffen zoals parabenen en sulfaten. Daarom willen wij jou producten aanbieden die alleen bewezen effectief zijn en geen schadelijk stofjes bevatten. Eén van deze bewezen ingrediënten is ketoconazol.

Wat is ketoconazol?

Ketoconazol is een synthetisch antischimmelmiddel uitgevonden in 1976. Het werd als eerste gebruikt als een orale antischimmel middel maar is tegenwoordig ook verkrijgbaar in shampoos. Jaren na zijn ontdekking is uit meerdere onderzoeken gebleken dat ketoconazol ook een gunstige bijdrage kan leveren in het bestrijden van haaruitval. Dit kan je samenvatten in de volgende 4 categorieën:

 • Door zijn schimmeldodende werking kan het veel mensen die last van hebben roos en eczeem een rustige hoofdhuid geven. Hierdoor wordt er een gezonde situatie gecreëerd voor je haren om in te groeien.
 • Ketoconazol is ontstekingsremmend. De hoofdhuid van mensen die leiden aan haaruitval hebben chronisch ontstekingen, Door ontstekingen te remmen bevorder je meer haargroei.
 • Het verlaagt dihydrotestosteron. Ketoconazol is een lichte alpha-5 reductase remmer. Door dit enzym te remmen zorgt het (lokaal) voor een verlaging van DHT in je hoofdhuid. Daarnaast heeft ketoconazol een tweede functie, namelijk dat het functioneert als een
 • androgeen receptor antagonist. Dit wil zeggen dat het ook kan binden op een receptor waar normaal gesproken DHT bindt. Wat er dan gebeurd is dat ketoconazol de plaats inneemt van DHT waardoor DHT zijn functie niet meer kan verrichten. Ketoconazol zelf heeft geen negatieve gevolgen voor het haarzakje wanneer het op een androgene receptor bindt hierdoor wordt het haarzakje tijdelijk beschermt van de negatieve gevolgen van DHT. Hieronder laat een kleine illustratie zien hoe het eraan toe gaat.

Ketoconazol heeft dus meerdere functies als het gaat om haaruitval bestrijden. Daarom is het belangrijk om een ketoconazol shampoo in je arsenaal te hebben.

Voor sommige kan een ketoconazol shampoo een licht uitdrogend effect hebben op het hoofdhuid. Daarom raden wij aan om een ketoconazol shampoo te combineren met een kwalitatieve conditioner zoals de Lipogaine big 5 conditioner of de Regenepure biotine conditioner.Voor een kwalitatieve 1% ketoconazol shampoo raden wij jou de Regenepure DR shampoo of de Lipogaine big 3 shampoo aan.

Ketoconazol shampoo, Haargroei Producten

Ketoconazol vs alternatieven

Ketoconazol is een bekende anti roos ingrediënt die tegelijkertijd ook haaruitval tegengaat. Daarnaast zijn er een aantal alternatieven waar onderzoek naar is gedaan zoals zinkpirythion en piroctone olamine. Zo hebben zowel piroctone olamine als zinkpirythion een goede anti roos werking en heeft piroctone olamine ook nog een anti haaruitval werking zoals ketoconazol.

Een studie in 2002 heeft gekeken naar het effect van alle 3 de ingrediënten op haaruitval. Hieronder geven we een korte samenvatting van de conclusie van het artikel, er werden 3 significante resultaten verkregen.

 • De mate van haarverlies verminderde: (Ketoconazol 17.3%, Piroctone olamine 16.5%, Zinkpirythion 10,2%)
 • Het aantal haren in de groeifase nam toe: (Ketoconazol 4.9%, Piroctone olamine 7.9%,
 • Haar diameter vergrote: (Ketoconazol 5.4%, Piroctone olamine 7.7%, Zinkpirythion -2.2%).

Uit de bovenstaande resultaten komt naar voren dat zowel ketoconazol als Piroctone olamine een verbetering geven voor mensen met haaruitval, hetzelfde kan helaas niet gezegd worden voor zink pirythion. Daarentegen is zink pirythion nog steeds een goed ingrediënt om te hebben in een anti roos shampoo.

Werkingsmechanisme van Ketoconazol

Net zoals vele geneesmiddelen tegen schimmels en bacteriën zorgt ketoconazol ervoor dat de celdeling van schimmels wordt gehinderd. Dit doet het door het enzym dat verantwoordelijke is voor de aanmaak van het stofje ergosterol te verminderen. Ergosterol is een belangrijke bouwsteen in de cellen van schimmels, de menselijke variant hiervan is cholesterol. Wanneer ergosterol wordt geremd zorgt dit ervoor dat de membraan fluïditeit toeneemt van de cel waardoor schimmel groei wordt gehinderd. Hierdoor kan de schimmel niet meer goed delen en zal het door de ketoconazol onder controle worden gehouden.

Ketoconazol shampoos

Ketoconazol shampoos zijn ook te verkrijgen als medische shampoos onder de merknamen Nizoral, Aurobindo, Mylan en Actavis. Deze shampoos bevatten 2% ketoconazol en zijn enkel op recept te verkrijgen. Ze hebben een krachtige werking tegen roos en hebben ook een anti-haaruitval effect net zoals bij onze ketoconazol shampoos. Daarentegen hebben ze een groot nadeel. Door de hoge percentage aan ketonconazol kunnen deze shampoos maar voor een korte periode gebruikt worden door de meeste mensen en veroorzaken ze daarbij vaak een erg droge huid. Een ketoconazol shampoo kan kortdurig gebruikt worden als je alleen roos/jeuk/eczeem wilt verminderen. In het geval van haaruitval moet je het voor een langdurig periode gebruiken wil je optimaal effect kunnen zien, daarvoor is een 1% formule veel gebruiksvriendelijke terwijl het zijn anti haaruitval/anti roos effect behoudt.

Naast de ketoconazol hebben onze shampoos nog veel meer DHT blokkerende ingrediënten die samen een bijdrage leveren voor een maximaal effect, iets wat de medische ketoconazol shampoos niet hebben.

Houdbaarheid ketoconazol shampoo

Op de etiketten van de ketoconazol shampoos zal je opvallen dat er geen houdbaarheidsdatum staat. We willen hierbij verduidelijken dat de houdbaarheid in ieder geval meer is dan 6 maanden en de meeste mensen dan ook geen zorgen hoeven te maken dat de houdbaarheidsdatum wordt verstreken voor het opmaken van de shampoo. We verwachten dat de gemiddelde persoon er ongeveer 2-3 maanden mee zal doen, dit getal kan variëren op basis van persoonlijk gebruik

Leeftijdsgrens ketoconazol shampoo

De officiële leeftijdsgrens die wordt gehanteerd voor medische ketoconazol shampoos is 12 jaar wanneer er als diagnose hoofdroos of seborrisch eczeem wordt vastgesteld. Dezelfde leeftijdsgrens kan ook worden aangehouden voor onze 1% ketoconazol shampoos. We weten ook dat onze shampoos effectief zijn bij kinderen onder de 12 jaar. Omdat ze ketoconazol bevatten raden wij je aan om voor het gebruik hiervan bij kinderen onder de 12 jaar contact op te nemen met je huisarts, apotheker, of dermatoloog.

Wat kan ik verwachten na gebruiken

De meesten mensen zullen het effect van ketoconazol op jeuken en roos zien binnen een week merken, in zeldzame gevallen kan het effect al optreden na één wasbeurt. Als het gaat om haaruitval raden we je aan om de shampoo op zijn minst 3x per week voor 2 maanden te gebruiken voordat je kan weten of de shampoo effect heeft op je haaruitval. Bij een klein percentage van de mensen kan het zijn dat de shampoo voor extra haaruitval zorgt genaamd ‘shedding’. Dit is niet hetzelfde als haaruitval door DHT en komt voornamelijk doordat de zwakkere haren in een fase van de haargroeicyclus worden geduwd en daardoor eerst uitvallen. Dit is verder een goed teken en hoef je je ook geen zorgen om te maken.

Samenvatting:

 • Ketoconazol is een schimmeldodend middel tegen roos, jeuk en haaruitval
 • Het gaat haaruitval tegen doordat het: schimmeldodend werkt, ontstekingsremmend is en DHT blokkerende eigenschappen heeft
 • Wij raden jou de Regenepure DR of Lipogaine big 3 shampoo aan als onze ketoconazol shampoos
 • Waarbij de Regenepure DR de voorkeur heeft voor mensen met vettig haar en Lipogaine big 3 voor mensen met een wat droger haar
 • Een goed alternatief stofje is Piroctone Olamine die aanwezig is in onze Neofollics shampoo
 • Als aanvulling voor mensen met droog haar raden we de Lipogaine big 5, Regenepure biotine of de Neofollics conditioner aan
 • De officiële leeftijdsgrens is 12 jaar en onze ketoconazol kunnen 3 jaar mee na openen
 • Onze shampoos hebben naast ketoconazol ook andere DHT blokkerende ingrediënten in tegenstelling tot medische ketoconazol shampoos
 • We raden een gebruik van minimaal 3x per week aan om effect te zien op je haaruitval, waarbij je resultaten kan verwachten na 2 maanden
30,95 Een haargroeistimulerende conditioner verrijkt met argan olie en aloe vera om je haren te voeden,
De waardering van vitalgaine.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 103 reviews.
De nummer🥇haargroeiproducten shop van Nederland en België!
Gebruik de code: SPECIALOFFER22 voor 10% korting op alle producten.