fbpx

 

Piroctone Olamine, ook bekend onder de merknaam ‘Octopirox’, is een ethanolamine zout van het hydroxamzuur derivaat piroctone. Deze antischimmel middel werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1979 door Schwarz-koph-Henkel.

Eén van de redenen waarom schilfers en roos ontstaan komt door de kolonisaties van de eencellige gist Malassezia-bolose op onze hoofdhuid. Zonder behandeling hiertegen blijft deze kolonisatie vaak aanwezig en daarmee dus ook de klachten die het veroorzaakt.

Wanneer deze kolonisatie lang genoeg blijft bestaan kan het voor irritatie zorgen van het hoofdhuid met als klachten jeuk en schilfering, dit noemt men hoofdroos. Wanneer er naast de jeuk en schilfering ook nog tekenen van inflammatie zijn op het hoofdhuid spreken van een verergde versie van hoofdroos namelijk ‘seborric dermatitis’.

Roos en seborrheic dermatitis kunnen haarverlies en dunner wordend haar veroorzaken. Doordat piroctone olamine goed werkt tegen schimmels kan het haaruitval verminderen en tegelijkertijd haargroei stimuleren. Om de effectiviteit ervan te meten werd het in 2002 vergeleken met ketoconazol, die zijn anti haaruitval en anti roos effect al meerdere malen heeft bewezen voor deze studie.

De resultaten

Ketoconazol en Piroctone Olamine werden in een studie vergeleken met 150 mannen die last hadden van erfelijk haarverlies en roos *. De 150 proefpersonen gebruikten een shampoo met 1% Ketoconazol of 1% Piroctone Olamine, 2 tot 3 keer per week gedurende zes maanden.

Beide behandelingen vertoonde een vermindering van jeuk en roos na 2 tot 6 weken. Het effect van de behandelingen op verschillende haargroeiparameters was als volgt (in percentages):

  • De ernst van haarverlies nam af (Ketoconazol: -17,3%, Piroctone Olamine: -16,5%)
  • Het percentage haren in de anagene (groei) fase nam toe (Ketoconazol 4,9%, Piroctone Olamine: 7,9%)
  • Het effect op de haardiameter was toegenomen (Ketoconazol 5,4%, Piroctone Olamine 7,7%).

Dus de studie toonde aan dat Piroctone Olamine op een aantal gebieden beter scoorde in vergelijking met ketoconazol **:

  • In vergelijking met ketoconazol zorgde Piroctone Olamine voor een toename van het aantal haren in de anagene (groei) fase met meer dan 10% bij 33% van de mensen.
  • Piroctone Olamine gaf 88% van de mensen dikker haar, ondanks erfelijk haarverlies, waarbij dit bij Ketoconazol 78% is.
  • Het aantal mensen dat een significante toename (meer dan 10%) van de haardiameter ervaarde was 28% met Ketoconazol en maar liefst 34% met Piroctone Olamine (10% grotere diameter betekent dat het haar 20% zwaarder werd).

Bovenstaande resultaten tonen aan dat Piroctone Olamine effectief werkt tegen roos en jeuk en de haargroei op meerdere manieren stimuleert. Het stimuleert de haargroei door haarverlies te verminderen, het aantal haren in de groeifase te vergroten en de haardiameter te vergroten. In vergelijking met het bekende ingrediënt ketoconazol heeft het een vergelijkbaar effect op jeuk en roos en scoort het iets beter als het gaat om haargroei.

* In deze studie werd zinkpyrithione opgenomen, dat we buiten beschouwing laten door de minimale resultaten die naar voren kwamen.

** Met het aantal personen dat is gebruikt, is het niet mogelijk om de verschillen tussen Ketoconazol en Piroctone Olamine statistisch significant te bepalen.

Samenvattend

Bovenstaande resultaten laten zien dat beide stoffen een gunstig effect hebben op meerdere gebieden als het gaat om haargroei. Uit de studie is gebleken dat piroctone olamine iets beter scoorde in het algemeen voor haargroei.

Dit wil niet zeggen dat ketoconazol veel slechter is als een haargroei stimulerend ingrediënt , verwacht daarom ook niet dat je aanzienlijk meer haargroei zult hebben als je kiest voor een shampoo met piroctone olamine. Het belangrijke van deze studie dat we met jullie willen delen is dat buiten ketoconazol er nog een stofje is dat uitstekend werkt in het bestrijden van roos, jeuk en daarnaast haaruitval.

Tot slot is het belangrijk om een shampoo te kiezen die naast ketoconazol of piroctona olamine andere stoffen bevat die een haargroei stimulerend effect hebben.

De shampoos die wij jou aanraden zijn de volgende:

Lipogaine big 3
Regenepure DR shampoo
Neofollics Hair Growth stimulating shampoo

 

Veel gestelde vragen

Wat is het werkingsmechanisme van Piroctone olamine ?

Het werkingsmechanisme is complex en niet volledig begrepen. Het is bekend dat dit middel het celmembraan kan binnendringen en complexen kan vormen met ijzers (Fe 2+ en Fe 3+ ), waardoor het de energiemetabolisme in mitochondria van schadelijke schimmels kan remmen (Kim et al. 2011 ; Dubini et al. 2005 ) .

Wat is het werkingsmechanisme van Ketoconazol?

Net zoals vele geneesmiddelen tegen schimmels en bacteriën zorgt ketoconazol ervoor dat de celdeling van schimmels wordt gehinderd. Dit doet het door het enzym dat verantwoordelijke is voor de aanmaak van het stofje ergosterol te verminderen. Ergosterol is een belangrijke bouwsteen in de cellen van schimmels, de menselijke variant hiervan is cholesterol. Wanneer ergosterol wordt geremd zorgt dit ervoor dat de membraan fluïditeit toeneemt van de cel waardoor schimmel groei wordt gehinderd. Hierdoor kan de schimmel niet meer goed delen en zal het door de ketoconazol onder controle worden gehouden.

De waardering van vitalgaine.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 103 reviews.
De nummer🥇haargroeiproducten shop van Nederland en België!
Gebruik de code: SPECIALOFFER22 voor 10% korting op alle producten.