fbpx

Als je opzoek bent geweest naar anti haaruitval middelen ben je het vast wel eens tegengekomen. Het is afkomstig van de Serenoa repens fruit en het wordt veel gebruikt in anti haaruitval middelen omdat verschillende studies hebben aangetoond dat het DHT kan verminderen net zoals finasteride.

Maar hoe effectief is saw palmetto nou werkelijk?

Een aantal decennia geleden waren onderzoekers erachter gekomen dat saw palmetto een reducerend effect had op de activiteit van het 5-alpha reductase enzym en daarmee een vermindering gaf van DHT. Zoals velen van jullie weten speelt DHT een belangrijke rol in haaruitval, daarnaast speelt het ook een rol in een aandoening genaamd benigne prostaathypertrofie( een vergrote prostaat). Simpel gezegd betekent meer DHT een grotere prostaat en daarmee een grotere kans op plasklachten.

Vroegtijdig onderzoek liet zien dat het DHT genoeg kon verlagen om een verkleining te geven van de prostaat. Hierdoor begonnen onderzoekers zich af te vragen of dit middeltje ook DHT genoeg kon verlagen om haaruitval tegen te gaan.

DHT en haaruitval

In de literatuur is al meerdere keren bewezen dat er een causaal verband is tussen DHT en haaruitval.

 • Kalende hoofdhuiden hebben meer DHT
 • Mannen die een alpha-5-reductase deficiëntie hebben (en daardoor geen DHT) worden nooit kaal
 • Mannen die kalend zijn en gecastreerd worden, worden daarna niet meer kaal
 • Het gebruik van finasteride (een DHT blokker) remt haaruitval in ongeveer 90% van patiënten

Op basis van de studies die je kiest heeft finasteride (en dutasteride) een 1-25% kans op bijwerkingen, waarbij de meest belangrijke seksuele disfunctie en hersenmist/depressie zijn.

Hierdoor hebben veel patiënten het idee dat ze moeten kiezen tussen hun stemming/seks leven en hun haar. Dit is waar saw palmetto naar voren komt:

Kan saw palmetto een natuurlijke alternatief zijn voor finasteride met geen of minder bijwerkingen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst een extra kijkje nemen naar DHT. DHT is een hormoon die bijna overal in het lichaam gevonden kan worden. Maar wat belangrijk is om te realiseren is dat niet alle DHT zorgt voor haaruitval. Een verhoging van DHT in je bloed zorgt niet voor haaruitval, in feite is het enige wat voor haaruitval zorgt qua DHT, de DHT die in je hoofdhuid aanwezig is.

Op basis van deze informatie is het goed te begrijpen waarom het niet handig( en vooral niet noodzakelijk) is om DHT overal in het lichaam te remmen. We willen het specifiek in het hoofdhuid remmen want dat is waar het problemen kan geven met betrekking tot haaruitval.

Saw palmetto is een selectieve DHT blokker, dit betekent dat het niet overal in het lichaam DHT blokkeert. Daarentegen blokkeert finasteride wel DHT over het gehele lichaam.

Saw palmetto verlaag DHT in de prostaat, daarnaast verlaagt het ook DHT waar het topicaal wordt toegediend (dus in dit geval de hoofdhuid).

Omdat het een selectieve DHT blokker t.o.v. finasteride heeft het ook veel minder bijwerkingen. De bijwerkingen die het kan geven zijn meer gastrointestinaal i.p.v. seks/stemming gerelateerd. In bijna alle studies hadden de mannen geen verandering waargenomen in hun libido, daarnaast zagen sommige mannen zelfs een verbetering erin (dit waren hoogst waarschijnlijk mannen met een vergrote prostaat).

Met alle bovengenoemde informatie lijkt het wel het wondermiddel, maar is dat ook echt zo?

Klinische studies

Omdat er weinig studies naar gedaan is het moeilijk om er een definitieve conclusie over te trekken.

Saw palmetto vs finasteride

De beste studie tot nu toe waar de effectiviteit van ervan werd getest tegen haaruitval is in 2012 verricht waarbij het werd vergeleken met finasteride.

 • 100 mannen werden in twee groepen geselecteerd, de ene groep kreeg 320 mg saw palmetto en de andere 1mg finasteride elke dag voor 2 jaar
 • Na 24 maanden zag 68% van de finansteride gebruikers hergroei vergeleken met 38% van de saw palmetto gebruikers
 • Hergroei bij saw palmetto vond alleen plaats in de kruin

Conclusie: het leverde ongeveer de helft van de responsie op t.o.v. finasteride, de hergroei was verder minder significant en vooral in de kruin aanwezig..

Waarom is het minder effectief dan finasteride?

Simpel gezegd: het verlaagt DHT minder dan finasteride, daarom geeft saw palmetto waarschijnlijk ook minder bijwerkingen.

Heeft het mega doseren van saw palmetto dan wel net zoveel effect als finasteride in het reduceren van DHT?

Maar dit wil niet zeggen dat saw palmetto nutteloos is en geen toegevoegde waarde heeft bij het bestrijden van haaruitval.

In de vorige studie in 2012 had 38% hergroei van de gebruikers ervan, maar wat niet in de samenvatting van het artikel wordt verteld is dat 45/50 mensen (90%) een stop hadden van  progressie van hun haaruitval met 0% bijwerkingen!

Dit lijkt in eerste instantie veel belovend maar wat je vaak tegenkomt in studies is dat de resultaten niet helemaal overeenkomen met wat je in het echte leven terug ziet. Anders zou de gehele populatie aan saw palmetto zitten waarbij 90% van de mensen geen haaruitval meer zou hebben en helaas is dat nu nog niet het geval. Hieruit kan de vraag gesteld worden:

waarom zijn de resultaten dan zo divers als het gaat om saw palmetto?

De meest voor de hand liggende verklaring is het feit dat het een supplement is. Als we het vergelijken met finasteride wordt het allemaal wat duidelijker. Finasteride is een medicijn die zeer strikt gereguleerd wordt en aan strenge eisen moet voldoen voordat het door de apotheek weggegeven kan worden. Omdat saw palmetto word gezien als een supplement heeft dit geen regulering, dit zorgt er dus voor dat er een grote variatie is aan kwaliteit.

We hebben het nu gehad over wat saw palmetto doet tegen haaruitval op zich zelf, maar wat als we het gaan combineren met andere ingrediënten die ook DHT kunnen blokkeren? Zijn er studies die daar naar hebben gekeken?

Ja, ze gaan allemaal over het topicaal toedienen op de hoofdhuid

 • In deze studie werd saw palmetto toegevoegd aan een lotion en werd dit vergeleken met dezelfde lotion zonder saw palmetto. Hierbij had de groep met de saw palmetto lotion twee keer zoveel haargroei als de groep zonder.

Conclusie: saw palmetto verbeterde de werkzaamheid van het lotion.

 • Deze studie liet zien dat een lotion met saw palmetto hielp met extra haargroei, waarbij patiënten rond week 12 en 24 een toename zagen van het aantal haren.

Wederom laat deze studie hetzelfde zien: dat saw palmetto een helpende rol speelt in het verbeteren van haargroei naast andere haargroei stimulerende ingrediënten.

Hoe moet je saw palmetto dus gebruiken en voor wie is het dan geschikt en ongeschikt?

Geschikt:

 • Je hebt een milde tot matige vorm van alopecia androgenetica
 • Verder ben je gezond
 • Je gebruikt andere haargroeistimulerende ingrediënten/producten
 • Gebruik je in het in een supplement raden we een dosis van 320 mg dagelijks aan.

Ongeschikt:

 • Mensen met stollingsstoornissen
 • Zwangere
 • Mensen met gastro-intestinale aandoeningen
 • Hoge bloeddruk
 • Haaruitval dat niet geassocieerd is met alopecia androgenetica

Laatste punten:

Saw palmetto verlaagt DHT en kan wellicht haaruitval tegengaan waarbij er in één studie haargroei werd geconstateerd in 38% van de mannen die het gebruikte. Daarentegen is het middel niet zo effectief als finasteride aangezien dat een krachtigere DHT blokker is (in ruil daarvoor geeft het lichtere bijwerkingen). Daarnaast is saw palmetto een supplement en is het daardoor slecht gereguleerd. Hierdoor varieert de effectiviteit ervan enorm tussen verschillende merken. Wij raden aan om saw palmetto te combineren met andere DHT blokkers, aangezien uit studies is gebleken dat het een verbetering kan geven voor haaruitval wanneer het word gecombineerd met andere DHT blokkers.

Gerelateerde producten

30,95 Een haargroeistimulerende conditioner verrijkt met argan olie en aloe vera om je haren te voeden,
33,95 De Lipogaine big 5 is een sulfaatvrije shampoo gemaakt van natuurlijke ingrediënten Het helpt de

Een reactie op “Saw palmetto tegen haaruitval

 1. Pingback: DHT Hormonen - Haargroei producten

Reacties zijn gesloten.

De waardering van vitalgaine.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 103 reviews.
De nummer🥇haargroeiproducten shop van Nederland en België!
Gebruik de code: SPECIALOFFER22 voor 10% korting op alle producten.