fbpx

Als je ooit in je leven een shampoo hebt gekocht van een bekend merk zonder er bij stil te staan is de kans vrij groot dat je er één kocht met sulfaten erin. Dat is ook niet gek aangezien veel shampoos tegenwoordig sulfaten bevatten. In deze blog lees je meer over sulfaten, waarom ze slecht voor je zijn en wat de alternatieven zijn.

Wat zijn sulfaten?

Als je je haar wast met een ‘doorsnee’ shampoo en het schuim van je hoofd af klets in de douche heb je dat hoogst waarschijnlijk te danken aan sodium lauryl sulfate (SLS) of sodium laureth sulfate (SLES). Hieronder heb je nog een aantal andere voorbeelden van sulfaten.

  • SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
  • SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
  • ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
  • ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Omdat uit de zoektermen naar voren komt dat de meeste mensen opzoek zijn naar ‘shampoo zonder sls’ of ‘shampoo zonder SLES’ willen we het graag voornamelijk over deze stofjes hebben. Dit is ook vanzelf sprekend aangezien deze het meest voorkomen in shampoos

Sulfaten ook wel surfactanten genoemd zijn oppervlak actieve stoffen, wasmiddelen en emulgatoren die over de wereld in duizende schoonheidsproducten worden gebruikt.

De functies van sulfaten in shampoos valt de onderverdelen in 3 categorieën, namelijk:

  • Hun schuimende functie die de gemiddelde mens het idee geeft dat hun haar goed wordt ontruimt van vuil.
  • Doordat het emulgatoren zijn kunnen ze in combinatie met water olie oplossen en daarmee vuil en resten van je hoofdhuid verwijderen.
  • Ten derde zijn sulfaten surfactanten, daarmee kunnen ze de waterspanning verlagen waardoor water zich makkelijker kan verspreiden over je haren en hoofdhuid. Hierdoor zal de wasbeurt effectiever zijn.

Waarom sulfaten slecht zijn

Tot nu toe klinkt het alsof er niks verkeerds is aan sulfaten aangezien ze precies de werking doen die jij waarschijnlijk van een shampoo verwacht.

De vraag is dan ook waarom er überhaupt shampoos zijn die deze stoffen niet bevatten?

Dit komt namelijk omdat sulfaten mogelijk toch niet goed zijn voor ons op lange termijn. We willen als voorbeeld SLS gebruiken om ons punt te maken waarom je dit beter niet in je shampoo kan hebben.

SLS is een sulfaat die afkomstig is van kokosnoten (had je zeker niet verwacht), daarentegen is dit stofje alles behalve natuurlijk. Het stofje komt tot stand door een chemisch proces genaamd ethoxylering waarbij er een bijproduct ontstaat genaamd 1,4- dioxaan. Meerdere studies laten zien dat dit stofje mogelijk kankerverwekkend. Dit stofje kan doordringen in de huid en is verder ook moeilijk afbreekbaar.

Veel fabrikanten zullen als tegenargument ook zeggen dat de concentratie te laag is voor schadelijkheid of dat de concentraties binnen de normen vallen. Uitgaande dat deze fabrikanten de waarheid zeggen zijn lage concentraties en een eenmalige toediening ervan op ons hoofdhuid niet het probleem. De geleidelijke cumulatieve effecten van langdurig, herhaalde blootstelling is waar het probleem ligt. Het tweede probleem is dat hier geen studies naar zijn verricht en we daarom er geen duidelijke conclusies over kunnen trekken.

Wat wel algemeen bekend is, is dat sulfaten een zeer krachtige reiniging hebben en daarmee de natuurlijke vetten weg kunnen spoelen van je hoofdhuid. Dit kan op den duur ervoor zorgen dat je hoofdhuid te droog word en geïrriteerd raakt. Wat ook kan gebeuren bij een deel van de mensen is dat je talgproductie extra hard gaat werken waardoor je vettige hoofdhuid krijgt maar alsnog droog haar hebt. Daarnaast zijn sulfaten kleine moleculen die door je huid heen kunnen penetreren en daardoor extra schade kunnen aanrichten. Hieronder hebben we nog de meest voorkomende klachten samengevat die je kunt ervaren met het gebruik van een sulfaat houdende shampoo:

  • Irritatie van hoofdhuid
  • Roodheid op je hoofdhuid of puistjes
  • Droge hoofdhuid/haren
  • Overmatige talgproductie
  • Droge schilferige vochtarme huid

Omdat dit een webshop is die zich bezig houdt met haaruitval willen we nog een kleine zijstap maken naar 2 punten die hierboven worden genoemd. Genaamd irritatie op je hoofdhuid en vooral overmatige talgproductie. De eerste is een teken van een ontsteking.

Waarom is dit een probleem vraag je je nu zeker af?

Dit komt omdat haaruitval op zichzelf ook een ontstekingsreactie is, hierdoor is het natuurlijk niet handig als we daarboven op nog extra inflammatie veroorzaken. Ten tweede kan een sulfaat houdende shampoo zorgen voor overmatige talgproductie door zijn krachtig reinigende werking.

In een aantal studies is naar voren gekomen dat overmatige talgproductie een voorloper is van haaruitval. Ooit afgevraagd waarom kalende hoofdhuiden vaak zo glimmend zijn?

Dit komt niet door de zon, dit is overmatige talg excretie door jarenlange gebruik van shampoos met een te krachtige reinigende werking waardoor de talgklieren op hol slaan.

Dit is waar een sulfaatvrije shampoo naar voren komen…

Zoals je weet zijn er veel sulfaatvrije shampoos op de markt. Deze shampoos bezitten dezelfde reinigende werking als sulfaat houdende shampoos alleen hebben sulfaatvervangers een mild reinigend effect t.o.v. sulfaat. Hierdoor word de kans aanzienlijk verkleind voor je poriën om verstopt te raken met overmatig talg productie. Daarnaast wordt de kans op huidirritaties ook verkleind.

Sulfaatvrije shampoos:

Ondanks de bekendheid van de irriterende eigenschappen van SLES en SLS worden ze nog steeds gebruikt in meer dan 90% van de shampoos op de markt. Dit komt waarschijnlijk doordat ze:

  • Effectief zijn in wat ze horen te doen( te effectief in ons ogen als het gaat om reinigen)
  • Zeer goedkoop zijn (daarom is een sulfaatvrije shampoo aanzienlijk duurder dan een shampoo met SLS)
  • Veel schuim achterlaten (mensen vinden dit fijn omdat de shampoo het gevoel geeft dat het zijn werking doet)

Een goed alternatief voor sulfaten is het stofje disodium laureth sulfosuccinate(DLS). Dit lijkt qua naam veel op SLS en SLES maar gelukkig is dit geen sulfaat. Daarnaast bezit het ook niet de irriterende eigenschapen van SLS en SLES. Dit komt omdat DLS een groter molecuul is waardoor het moeilijker de huid kan binnendringen en huidirritaties veroorzaken. Verder is het sulfaat-ion verwijderd en vervangen door een gesulfoneerde ester. Hierdoor is DLS een milde en veiliger reiniger voor je hoofdhuid. DLS is een duurder stofje daarom is een sulfaatvrije shampoo vaak prijziger dan een sulfaat houdende shampoo.

Een ander alternatief is het stofje natriumcocoamfoacetaat dat voorkomt in onze Neofollics hair growth stimulating shampoo. Dit stofje is ook een milde reiniger die tevens een kokosnoot derivaat is. Zelfs in hoge concentratie van 28% zoals in shampoos is naar voren gekomen dat het niet de ogen irriteert in tegenstelling tot SLS.

In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen bewust geworden van de mogelijk negatieve effecten van sulfaten in de shampoos die ze gebruiken. Het is ook logisch dat daarom langzaam meer mensen opzoek zijn naar een sulfaatvrije shampoo. We hopen met deze blog je genoeg geïnformeerd te hebben over sulfaten en het effect ervan in je shampoo.

We raden je ook aan om er één aan te schaffen mocht je nog gebruik maken van een sulfaat houdende shampoo. Indien je opzoek bent naar een sulfaatvrije shampoo die ook haargroeistimulerend is, hebben we hier onder voor jou onze shampoos nog op een rijtje gezet.

Onze shampoos

Wij verkopen alleen shampoos vrij van SLS en SLES zoals de:
Regenepure DR shampoo
Lipogaine big 5 shampoo
Regenepure NT shampoo
Lipogaine big 3 shampoo
Neofollics hair growth stimulating shampoo

29,95 1% Piroctone Olamine, effectief tegen roos, eczeem en jeuk Geschikt voor mannen en vrouwen
De waardering van vitalgaine.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 103 reviews.
De nummer🥇haargroeiproducten shop van Nederland en België!
Gebruik de code: SPECIALOFFER22 voor 10% korting op alle producten.