fbpx

Hoofdmassages: Hoe het haaruitval kan tegengaan.

Hoofdmassages zijn essentieel voor het krijgen van dikker haar en het in stand houden van het aantal haren op je hoofdhuid. Het fijne hieraan is dat het compleet gratis is en je alleen je twee handen ervoor nodig hebt!

Wat zijn hoofdhuid massages?

Hoofdmassages is het handmatig stimuleren van bloedtoevoer naar je hoofdhuid en het verminderen van spanning in je hoofdspieren. Dit kun je doen door middel van je handen of een apparaat die daar speciaal voor gemaakt is. Het stimuleren van de hoofdhuid kan voor meerdere problemen toegepast worden, onder andere vermindering van stress, hoofdpijn én haaruitval.

Wat zijn dan de voordelen van hoofdhuid massages?

  1.  Stimulering van bloedtoevoer

Haaruitval bij Alopecia Androgenetica (AGA) wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Bij binding van DHT aan een haarzakje (haarfollikel) treedt er een proces op, genaamd haar miniaturisatie (verkleining). Haar miniaturisatie houdt in dat het haar maar steeds kleiner wordt tot dat het op het punt komt dat het niet meer door de hoofdhuid kan penetreren. Dit resulteert in kaalheid.

Hoofdmassages, Haargroei Producten
Kleiner worden van het haar

Het uitvallen van het haar is wat aan de buitenkant te zien is, maar tegelijkertijd vindt er aan de binnenkant nog een ander proces plaats die haaruitval verergert. Wanneer het haarzakje kleiner wordt, zoals hierboven is weergeven, wordt de verbinding tussen het haarzakje en het voedende haarvat verslechterd. Dit wordt veroorzaakt door ontsteking.

Voortdurende ontsteking resulteert in verminderde zuurstof en voedingsstoffen toevoer naar het haarzakje. Dit zorgt voor verdere miniaturisatie van het haarzakje. Hoofdhuid massages kunnen gelukkig de bloedtoevoer verhogen naar de haarzakjes en daarmee voeding en zuurstoftoevoer verbeteren. Deze effecten kunnen weer extra gestimuleerd worden door gelijktijdig gebruik te maken van producten die DHT direct remmen in de hoofdhuid.

  • Stimulering van haargroei

Haargroei stimulering vindt plaats door twee mechanismes:

  • Ten eerste krijgt het haar meer bloedtoevoer en daarmee ook meer zuurstof en nutriënten groei positief beïnvloeden.
  • Daarnaast geeft strekking in de hoofdhuid meer flexibiliteit in de huidpapillen waardoor de haren meer kans krijgen om dikker te groeien.

De combinatie van deze twee voordelen resulteert in gezondere en stevigere haren die voortdurend gestimuleerd worden om te groeien.

  • Vermindering stress en spanning

Overmatig stress is nergens goed voor en onze dierbare haren zijn geen uitzondering hierop. Stress kan voor haaruitval zorgen door zowel acuut optreden (een eenmalige gebeurtenis) als chronisch aanwezig te zijn. Er zijn talloze manieren om stress te verminderen en hoofdmassage speelt een van de belangrijkste rollen hierin.

Wanneer iemand stress ervaart kan dit worden aangetoond in het bloed, door stijging van stoffen die ontsteking activerend zijn. Dit worden ook wel cytokines genoemd en bij teveel van deze stoffen kan er verspreid over het hele verschillende ontstekingsprocessen op gang worden gezet, met als gevolg ongewenst haarverlies.

Hoofdmassages verminderen de stress en spanning lokaal in het hoofd waardoor cytokines minder kans krijgen om aan te grijpen op de haarzakjes. Daarnaast heeft het ook als effect om de mentale stress te verminderen in het hoofd.

  • Gebalanceerde talgproductie

De productie van talg heeft een beschermende werking die uitdroging voorkomt in de huid. Haren kunnen namelijk minder goed groeien in droog huid. Door gebruik te maken van producten die schadelijke chemicaliën bevatten in combinatie met ervaring van stress kan de talgproductie verstoord raken. Dit zorgt op den duur voor een droge schilferachtige hoofdhuid waardoor je snel geneigd bent om te krabben. Hierdoor verergert het de ontstekingsproces nog meer wat uiteindelijk zal zorgen voor geïrriteerd hoofdhuid met als gevolg haaruitval.

Een gebalanceerde talgproductie in de hoofdhuid is eenvoudig te onderhouden met hoofdmassages. Hiermee creëer je een optimale omgeving voor je haren om te groeien en voorkom je geïrriteerde jeukende hoofdhuid.

Instructies voor hoofdmassages

Effleurage massage

  • Dit is een techniek waarbij je gebruik maakt van je vingertoppen of handpalm om druk uit te oefenen op de hoofdhuid en vervolgens een wrijvende beweging te maken naar een kant op. De druk die je uitoefent hoeft niet hard te zijn, dit zal je op den duur zelf kunnen aanvoelen.

Petrissage massage

  • Deze techniek lijkt veel op de effleurage massage alleen doe je bijdeze met je vingers meer een rollende, knedende en knijpende bewegingen. Dit is een uitgebreide variant van de effleurage, daarom is het van belang dat je goed oplet op de bewegingen die je maakt zodat je je haren niet overbelast.

Beide technieken kun je op youtube nog opzoeken mochten er nog onduidelijkheden zijn over deze techniek.

Om het beste resultaat te bereiken raden wij iedereen aan om minimaal 10 minuten per dag te masseren en dit voor op zijn minst 3 maanden lang. Je zal niet teleurgesteld zijn en het resultaat zal je verbazen. Dit is het goedkoopste manier om je haargroei te stimuleren.

Uiteraard is het beste resultaat te behalen door combinatie van meerdere methodes toe te passen om haargroei te stimuleren. Een goede shampoo gecombineerd met een krachtige conditioner dragen bij aan het sneller en effectiever bereiken van het gewenst resultaat.

Bron afbeelding
Leonora, L. (z.d.). The Belgravia Centre. Geraadpleegd op 13 juni 2019, van https://www.belgraviacentre.com/blog/what-is-follicular-miniaturisation-in-relation-to-hair-loss/

De waardering van vitalgaine.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 103 reviews.
De nummer🥇haargroeiproducten shop van Nederland en België!
Gebruik de code: SPECIALOFFER22 voor 10% korting op alle producten.